Vitamina B-12 este esențială pentru corpul uman, dar nu poate fi găsită în cantități mari în plante, ceea ce face ca veganii să fie mai susceptibili la deficiența acestei vitamine. Pentru a evita acest lucru, pot folosi produse cu adaos de vitamina B-12 sau suplimente alimentare. Semnele unei deficiențe de vitamina B-12 includ oboseală constantă, furnicaturi și amorteala în mâini și picioare, dureri articulare neexplicate, puls rapid al inimii, neputință și inflamarea limbii. Este important să se consulte un medic și să se facă analize de sânge pentru a determina cauza acestor simptome.

Va straduiti sa mentineti o dieta echilibrata si sa va procurati vitaminele si minerale prin intermediul unor alimente proaspete, naturale. Dar deficienta unei vitamine se poate manifesta sub forma unor simptome fizice, in ciuda eforturilor noastre de a manca doar ce este bun.
Consumam vitaminele si nutrientii din mancare prin intermediului procesului de digestie. Spre deosebire de vitamina D, care poate fi produsa de corpul uman, B-12 este o sursa exclusiv externa. B-12 este un nutrient esential pe care corpul in foloseste pentru a produce eritrocite, ADN si nervi.

Vitamina B-12 si persoanele vegane
Spre deosebire de multe dintre vitamine, B-12 nu se poate gasi foarte usor la plante. Ca urmare, veganii hotarati sau vegetarientii sunt cei mai susceptibili la deficienta de B-12. O solutie ar fi sa foloseasca produse cu adaos de vitamina B-12, precum laptele procesat de soia sau alune.

Microorganismele precum bacteriile sau fungii pot produce B-12. Din moment ce bacteriile pot fi intalnite in sol, plantele ce cresc din pamant pot avea doar un nivel mic de B-12. Daca va curatati mult prea tare legumele inainte de a le consuma, s-ar putea sa eliminati mare parte din aceasta vitamina benefica.

In mod normal, alimentele care contin cantitati mici de B-12 includ ciupercile si alimentele fermentate precum tempeh. O alta sursa buna de vitamina B-12 este si nori, un tip de alga coapta. Drojdia nutritionala este considerata o sursa buna de vitamina B-12 pentru vegetarieni. Ovo-lacto-vegetarienii reusesc sa isi procure vitamina din oua, lapte si iaurt.

O doza de B-12
S-ar putea sa fi auzit despre injectiile cu B-12 pentru cresterea energiei si grabirea procesului de pierdere in greutate. Stiinta din spatele eficientei sale este subreda. Mai exact, administrarea unei singure vitamine, de la care sa va asteptati sa slabiti sau sa va triplati nivelul de energie este pur si simplu nerealist.

Ar trebui sa folositi suplimente?
Suplimentele alimentare de vitamina B-12 vin fie sub forma de lichid fie capsule. Ati putea sa o gasiti si sub forma de cobalamin. Daca stati departe de carne, oua si produse lactate, ar fi bine sa va procurati suplimente de vitamina B-12.

Persoanele care prezinta un risc de deficienta a B-12 includ persoanele in varsta, cele infectate cu HIV, cele care au trecut prin operatii pentru slabit si cele cu tulburari digestive, precum boala Crohn’s, carora le este foarte greu sa absoarba nutrientii.

Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de o doza zilnica de B-12 mult mai mare. Datorita nevoii de alimentatie a copilului, se recomanda un nivel mai elevat de vitamina B-12 in corp. Medicul va poate spune ce este cel mai bine pentru voi si pentru copil.

Planul vostru alimentar ar trebui sa contina suficient B-12 pentru a putea evita majoritatea problemelor de sanatate, dar daca va faceti griji, rugati-va doctorul sa va faca analize de sange pentru a va studia starea. Un bun medic va va recomanda suplimentul potrivit pentru a va ameliora semnele de deficienta a vitaminei B-12.

De ce este vitamina B-12 importanta
Nu aveti nevoie de cantitati mari, de fapt, doza zilnica recomandata de B-12 este cea mai mica dintre toate celelalte vitamine din complexul B. Majoritatea adultilor au nevoie doar de 2.4 micrograme pe zi. Dar este importanta pentru mentinerea multiplelor functii ale corpului.

Deficienta de B-12 poate conduce la probleme grave de sanatate.

O deficienta grava de B-12 poate contribui la aparitia unor boli cardiovasculare, a anemiei, a atacului cerebral, a pierderii de memorie, a incontinentei, a paranoiei, a depresiei precum si a altor tulburari serioase de sanatate. Cunoscand semnele deficientei de B-12, puteti actiona pentru a contracara orice efecte negative asupra sanatatii.

Iata cele 7 semne ca ati putea avea o deficienta de vitamina B12

1. Oboseala
Va simtiti obositi mai mereu? B-12 este importanta pentru energia aerobica din corp. Fara cantitatile suficiente de aceasta vitamina, corpul nu primeste destul oxigen si energia de care are nevoie. Ameteala este un semn ca nu consumati destul B-12.

2. Furnicaturi si amorteala
Pierderea simtului in maini sau picioare impreuna cu o senzatie de impunsaturi de ace ar putea fi un semn de deficienta de B-12. Mergeti la medic si faceti analize de sange pentru a determina cauza.

3. Dureri articulare
Durerile severe in zonele articulare, ce nu se datoreaza unor leziuni sau inflamatii cronice, precum artrita, ar putea reprezenta un semnal de alarma. Mai mult, in cazul pacientilor cu deficienta de vitamina B-12 s-a putut observa o incetinire a reflexelor.

4. Pulsatii rapide ale inimii
Dificultati de respiratie, palpitatii si batai rapide ale inimii, toate au fost asociate cu deficienta de vitamina B-12. Daca nu sunteti siguri de circumstante, mergeti la medic.

5. Neputinta
Intr-unul dintre studiile de caz cu deficienta severa de vitamina B-12, un barbat avea dificultati de locomotie datorita neputintei pe care o simtea. Pe langa slabirea muschilor, problema era agravata de dificultati la pastrarea echilibrului si frecventa cu care se impiedica.

6. Galbinare
Galbinarea reprezinta ingalbenirea pielii sau a globului ocular si poate indica probleme medicale severe.

7. Inflamarea limbii
Unii pacienti cu deficienta de B-12 au raportat inflamarea limbii. Alte simptome semnalate in privinta sanatatii gurii au fost: limba inasprita si ameliorarea simtului gustativ.

Incercati sa cautati atentia medicala necesara daca vi se intampla sa apara cele 7 semne ale deficientei de vitamina B-12. Un doctor poate determina daca aveti o deficienta cu un simplu test de sange. Aflati care sunt sursele de B-12 ce va pot ajuta pe voi si pe familia voastra sa evitati potentiale complicatii medicale serioase.

Importanta vitaminei B-12 pentru persoanele vegane

Veganii sunt cei mai susceptibili la deficienta de vitamina B-12, deoarece aceasta nu se gaseste in cantitati mari in plante. Pentru a evita aceasta deficienta, veganii pot folosi produse cu adaos de vitamina B-12, cum ar fi laptele de soia sau alunele.

Suplimentele alimentare cu vitamina B-12

Daca nu consumati carne, oua sau produse lactate, este recomandat sa va procurati suplimente alimentare cu vitamina B-12. Acestea pot fi lichide sau sub forma de capsule și pot fi găsite sub denumirea de cobalamin.

Semnele unei deficiente de vitamina B-12

Există mai multe semne care pot indica o deficienta de vitamina B-12, printre care oboseala constantă, furnicaturi și amorteala în mâini și picioare, dureri articulare neexplicate, puls rapid al inimii, neputinta si inflamarea limbii. Dacă experimentati aceste simptome, este important să consultați un medic și să vă faceti analizele necesare pentru a determina cauza acestora.

4 thoughts on “7 semne ale deficientei de vitamina B12

  1. Am fost placut surprins de modul in care autorul a reusit sa combina informatiile tehnice cu exemple practice, facand subiectul usor de inteles si captivant pentru cititori.

  2. Ma impresioneaza profunzimea analizei facute in acest articol si modul in care autorul a reusit sa aduca argumente solide pentru punctele sale de vedere. Un articol foarte bine documentat.

  3. M-am bucurat sa citesc acest articol, deoarece mi-a oferit informatii noi si relevante despre un subiect care ma intereseaza. Este bine structurat si usor de urmarit.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva ampla asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa analizeze cu atentie toate aspectele importante legate de acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *